Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Νότια Ιταλία στις 23 - 29 Ιουνίου 2018

Οι Διευθύνσεις  Π.Ε.  Γ΄ και Δ΄ Αθήνας, δια των Υπεύθυνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης προγραμματίζουν επταήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη  Μεγάλη Ελλάδα (Magna Graecia) στην επικράτεια των διαφόρων αρχαίων Ελληνικών αποικιών της Νότιας Ιταλίας, με θέμα:  

 «Στα μονοπάτια της Μεγάλης Ελλάδας»    
Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 23 - 25 Ιουνίου2018.
Στην εκπαιδευτική επίσκεψη θα συμμετάσχουν περίπου 100 εκπαιδευτικοί και από τις δύο Διευθύνσεις  οι οποίοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα μνημεία της Μεγάλης Ελλάδας καθώς και τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO, περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής όπως είναι το αρχιτεκτονικό αίνιγμα του Alberobello.  Επίσης, θα επισκεφθούν και θα μελετήσουν ένα από τα μοναδικά φυσικά φαινόμενα, τον Βεζούβιο,  το βουνό-ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας. Έπειτα, Θα γίνει επίσκεψη στην Πομπηία όπου έλαβε χώρα μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της αρχαιότητας.  Ένα φοβερό τσουνάμι ηφαιστειακών εκρήξεων μέσα σε λίγες ώρες μετέτρεψε σε απέραντο νεκροταφείο την άλλοτε ευημερούσα πόλη, εξαφανίζοντάς την κυριολεκτικά από το πρόσωπο της γης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν αυτόν τον τόσο σημαντικό πολιτιστικό θησαυρό του κόσμου που έχει κηρυχθεί παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο και συγκαταλέγεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν πώς ήταν σχεδιασμένη και κτισμένη μια πόλη πριν δυο χιλιάδες χρόνια, πώς ήταν οργανωμένη, τι σύστημα ύδρευσης και αποχετευτικό είχε, τι δρόμους, πλατείες, δημόσια κτίρια, ψυχαγωγικά κέντρα, θέατρα, ιερά, αγορές, σπίτια και κήπους είχε, με τι ασχολούνταν οι κάτοικοι και τι εργαστήρια και μαγαζιά είχαν, ώστε να ιχνηλατήσουμε στον χώρο και στον χρόνο.  Θα επισκεφθούν τα  γκρεκάνικα χωριά της Απουλίας, τόπο εκπληκτικής αποικιακής δραστηριότητας του αρχαίου Ελληνισμού κυρίως τον 6ο και τον 5ο αιώνα π.Χ., όπου ακόμη και σήμερα διατηρείται άσβεστο το ελληνικό πνεύμα, μαζί με την ελληνική γλώσσα, η οποία εξελισσόμενη διαφορετικά μέσα στις συνθήκες της Ιταλίας έδωσε μια άλλη διάλεκτο, τα λεγόμενα «γκρεκάνικα» (στην Καλαβρία) ή «γκρίκο» (στην Απουλία).
Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης στη  Μεγάλη Ελλάδα (Magna Graecia) είναι αφενός ο εντοπισμός της διαχρονικής παρουσίας του ελληνισμού στη συγκεκριμένη περιοχή και αφετέρου η παρατήρηση και την ανάλυση σπουδαίων περιβαλλοντικών φαινομένων καθώς και η ενημέρωση για τους τρόπους που συμβάλλουν άμεσα η έμμεσα στη ζωή του ανθρώπου και στη γειτνίασή του με πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Το κόστος συμμετοχής για κάθε εκπαιδευτικό προσδιορίζεται στα 520 ευρώ και δεν επιβαρύνει το Δημόσιο (αναλυτικές πληροφορίες για το κόστος και το πρόγραμμα της επίσκεψης θα βρείτε στο συνημμένο κείμενο).
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα  https://goo.gl/forms/4ZLh1i8wNyCVS0ni1  έως την Παρασκευή 20/4/2018
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ’ και Δ΄ Αθήνας, κ. Ελένη Νιάρχου (κιν. 6937463507) ή κ. Νίκο Στεφανόπουλο (κιν. 6947829670).

ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Έγγραφο Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας...