Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

«ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2017» στο Άλσος Περιστερίου στις 02/04/2017


Το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ύστερα από την πετυχημένη εκδήλωση «ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2017» που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» στο Ίλιον (19/03/2017),  συνεχίζει τις εκδηλώσεις για την υποδοχή των χελιδονιών στο Άλσος Περιστερίου υποστηρίζοντας τη δράση της «Ορνιθολογικής», «Χελιδονίσματα», σε συνεργασία με τον Δήμο Περιστερίου.

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο στο Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης στις 4, 5 και 6 Μαϊου 2017



Η Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης και τις Α/θμιες Διευθύνσεις Α΄, Β΄ και Δ΄ Αθηνών, συνδιοργανώνει τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης  (Μπουμπουλίνας 3, τηλ. 2109959250) στις 4, 5 και 6 Μαΐου 2017 με θέμα:
«Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία: Το πράσινο και το κόκκινο των πόλεων - αίτια και συμμετοχική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων».

Τα προγράμματα που θα αναπτυχθούν θα είναι:
α. «Ο κήπος του ΚΠΕ - το πράσινο στην πόλη»
β. «Ενέργεια – Κυκλοφοριακό - Ατμοσφαιρική Ρύπανση»

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο, πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο...

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Επιμορφωτικό διήμερο σεμινάριο στη Μονεμβάσια στις 1 και 2 Απριλίου 2017



H Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας Δ’ Αθήνας και Β/θμιας Γ’ Αθήνας, προτίθεται να οργανώσει επιμορφωτικό διήμερο σεμινάριο στις 1 και 2 Απριλίου 2017 με θέμα:

«Περιβαλλοντικές διαδρομές από το χθες στο σήμερα: στα καλντερίμια μιας καστροπολιτείας και στο αειφόρο κτήμα “Κιβωτός Κορογώνα”»

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και τη φυσική δόμηση. Η προσέγγιση θα γίνει με τη μέθοδο του περιβαλλοντικού μονοπατιού και μεθοδολογικό εργαλείο τη μελέτη πεδίου.
Στην καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας θα γίνει μελέτη της οργάνωσης μιας βυζαντινής πολιτείας, της διάρθρωσης των οικιών σε σχέση με τον περιορισμένο χώρο καθώς και των υλικών δομής και μελέτη του συστήματος ύδρευσης – αποχέτευσης στο χθες και το σήμερα και των τρόπων εξοικονόμησης νερού στον άνυδρο βράχο της Μονεμβασιάς. Θα παρατηρήσουμε τη γεωμορφολογία του βράχου, τη χλωρίδα του και την ανθρώπινη παρέμβαση άρρηκτα δεμένη με το φυσικό περιβάλλον. Η ξενάγηση και η ενημέρωση θα γίνει σε συνεργασία με το ΚΠΕ Μολάων.
Στο αειφόρο κτήμα “Κιβωτός Κορογώνα” θα γνωρίσουμε τεχνικές της φυσικής δόμησης, διαχείριση νερού (τουαλέτες, κουζίνα), φυσική περίφραξη, αρχές φυσικής καλλιέργειας, πρακτικές κομποστοποίησης, ένα μοντέλο σύγχρονης ζωής με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα που υπηρετεί την καινοτομία, αειφορική σύνδεση με τον τόπο και τα στοιχεία του. Επιπλέον, στο κτήμα θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Η Αλληλεγγύη στην Αειφορία & η Αειφορία στην Αλληλεγγύη» μέσα από συμμετοχικές δραστηριότητες.
Από την Δ/νσή μας θα συμμετάσχουν 15 εκπαιδευτικοί.
Οι εκπαιδευτικοί  που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα  https://tinyurl.com/goalm6c έως την Κυριακή 19/03/ 2017.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, οι εκπαιδευτικοί θα επιβαρυνθούν τα έξοδα  μετακίνησης (με μισθωμένο λεωφορείο), διαμονής σε τοπικά ενοικιαζόμενα δωμάτια/ξενοδοχείο  και διατροφής. Η διαμονή θα γίνει στα ακόλουθα καταλύματα: Μπαλκόνι στη Μονεμβάσια, Κρητικός και Hotel Castro.

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

«Επιμορφωτικό σεμινάριο για τον ρόλο της φωτογραφίας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/ Εκπαίδευση για την Αειφορία»

Η Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα:

“Το αστικό περιβάλλον μέσα από τον φωτογραφικό φακό”
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17/03/2017 στο 3ο Δ.Σ. Περιστερίου (Νεοκλέους 12 – Περιστέρι - Χάρτης: https://goo.gl/maps/yH4AUQKfkqn) κατά τις ώρες 16.30 – 20.00.
Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια της ταυτότητας του παγκόσμιου πολίτη (δηλ. τη συνειδητοποίηση ότι οι ενέργειές μας στον τόπο που ζούμε έχουν αντίκτυπο σε άλλα μέρη του πλανήτη) και αξιοποιεί ως εκπαιδευτικό μέσο τη φωτογραφία.
Στόχος του είναι να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στον Μαθητικό Διαγωνισμό Έκφρασης και Δημιουργίας «Παιδικά μολύβια για το περιβάλλον» με θέμα: “Το περιβάλλον μέσα από το φωτογραφικό φακό … αυτά που αλλάζω για τον κόσμο που θέλω να φτιάξω” (έγγραφο της Δ/νσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας με αρ. πρωτ. 1017-10/02/2017) και να τους ενισχύσει ώστε να αναδείξουν φωτογραφίες που αποτυπώνουν στοιχεία και κυρίως προβλήματα του τοπικού περιβάλλοντος.
Οι φωτογραφικές αυτές απεικονίσεις θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας και συγχρόνως προβληματισμού και διαλόγου, που θα ευαισθητοποιήσουν τους σημερινούς μαθητές-αυριανούς πολίτες για το περιβάλλον και τα προβλήματα (περιβαλλοντικά και κοινωνικά) που βιώνουμε καθημερινά, θα τους ενεργοποιήσουν στην αναζήτηση λύσεων για δικαιότερες και βιωσιμότερες κοινωνίες και παράλληλα θα αποτελέσουν κίνητρο όχι μόνο να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από αυτές, αλλά και να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω αναλαμβάνοντας δράση για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους στη προοπτική της βιωσιμότητας.
            Εισηγητές του σεμιναρίου θα είναι ο κ. Παναγιώτης Κασίμης, Φωτογράφος – Καθηγητής Φωτογραφίας και η κ. Ελένη Νιάρχου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί  παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα https://tinyurl.com/jjmrj5x έως την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017.  

Ενδεικτικό πρόγραμμα σεμιναρίου
16.30 - 17.00 Προσέλευση - Εγγραφές
17.00 – 17.10  Καλωσόρισμα 
17.10  – 17.30 «Η φωτογραφία ως εργαλείο μάθησης και δημιουργίας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση »: Ελένη Νιάρχου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας Γ΄ Αθήνας
17.30 - 18.00  «Το αστικό περιβάλλον μέσα από τον φακό του φωτογράφου: το τι και το πώς για μια σωστή φωτογραφία »: κ. Παναγιώτης Κασίμης, Φωτογράφος – Καθηγητής Φωτογραφίας
18.00- 19.30  Βιωματικό εργαστήριο: «Μία φωτογραφία… χίλιες λέξεις»: Ελένη Νιάρχου - Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας Γ΄ Αθήνας
19.30-20.00 Συζήτηση για τον Μαθητικό Διαγωνισμό και τις προδιαγραφές υποβολής έργων

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

«ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2017» στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» στις 19/03/2017

Η Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υποδέχεται την Άνοιξη και τους προάγγελούς της, τα χελιδόνια, υποστηρίζοντας τη δράση της «Ορνιθολογικής», τα «Χελιδονίσματα».  
Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, να ενημερωθούν για το μακρύ τους ταξίδι και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας φωλιές από πηλό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο «Α.Τρίτσης» στο Ίλιον  την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, ώρες 11.00 – 14.00 σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση και τους «Φίλους του Πάρκου» και με την υποστήριξη της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας. Η διανομή του πηλού και η κατασκευή της χελιδονοφωλιάς από παιδιά και γονείς θα γίνεται στον ανοιχτό χώρο δίπλα στο κανάλι και μπροστά στο Γυμναστήριο του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού στο κέντρο του Πάρκου. Παράλληλα θα γίνονται εκπαιδευτικές παρουσιάσεις για τα Χελιδόνια στην διπλανή Αίθουσα «Οινοποιείο».


Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση θα παρακολουθήσουν ολιγόλεπτη παρουσίαση με θέμα «Υποδεχόμαστε την Άνοιξη και τα χελιδόνια». Η παρουσίαση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για τα διάφορα είδη χελιδονιών, των οποίων η μεταναστευτική διαδρομή περιλαμβάνει και τη χώρα μας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τις διατροφικές τους συνήθειες,  πώς  κατασκευάζουν τις φωλιές τους, τι υλικά χρησιμοποιούν καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε. Η παρουσίαση θα συνδυαστεί με την κατασκευή μιας χελιδονοφωλιάς την οποία οι μαθητές θα πάρουν μαζί τους και θα την τοποθετήσουν στο σχολείο ή στο σπίτι τους, αφού στεγνώσει, προσφέροντας στα χελιδόνια έτοιμη κατοικία. 

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους μαθητές του σχολείου.

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

«Κάλεσμα σε Δράση- Ανακύκλωση των κινητών τηλεφώνων»

Η Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο των δράσεων της εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια της ταυτότητας του παγκόσμιου πολίτη (δηλαδή τη συνειδητοποίηση ότι οι ενέργειές μας στο τόπο που ζούμε έχουν αντίκτυπο σε άλλα μέρη του πλανήτη), συμμετέχει στο «Κάλεσμα σε Δράση», μια διεθνής προσπάθεια του Ινστιτούτου Τζέιν Γκούντολ (JGI) με σκοπό την κινητοποίηση του κοινού σε σχέση με την ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων (καθώς και άλλων χρησιμοποιημένων ηλεκτρονικών). Μέσω αυτής της δράσης, το JGI ευαισθητοποιεί τον κόσμο σχετικά με τις προσπάθειες που μπορούν να γίνουν, ώστε να συμβάλει στην προώθηση της διατήρησης οικοσυστημάτων ζωτικής σημασίας κατά μήκος όλου του κόσμου.
Η ανακύκλωση των κινητών, που ελάχιστα αποτελεί κομμάτι της οικολογικής συνείδησης των πολιτών, θα πρέπει να είναι το κίνητρο για να μιλήσουμε στους μαθητές/τριες  σχετικά  με τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στο περιβάλλον και για τα υλικά που δεν είναι «φιλικά» προς το περιβάλλον. Μέταλλα όπως κάδμιο μόλυβδος, υδράργυρος, λίθιο, ψευδάργυρος, και χαλκός δεν διασπώνται στο περιβάλλον, και η διαρροή τους σε αυτό μπορεί να προκαλέσει την έκλυση τοξικών αερίων που υποβαθμίζουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τον υδροφόρο ορίζοντα. Στη συνέχεια μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα δημιουργώντας προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μεγάλη ζήτηση για σπάνια μέταλλα από τα οποία φτιάχνονται τα ηλεκτρονικά μέρη των κινητών, οδηγεί σε εξάντληση των αποθεμάτων των ορυκτών από τα οποία προέρχονται κι επίσης συμβάλει σε περιβαλλοντικές καταστροφές σε χώρες όπως το Κονγκό όπου βρίσκονται ορυχεία.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε τους ακόλουθους συνδέσμους http://el.mobilerecyclingday.org/,   http://www.janegoodall.org/ 
Προτείνεται η κάθε σχολική μονάδα να υλοποιήσει τη δράση συλλογής μη χρησιμοποιούμενων κινητών έως την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017.  Κατόπιν το σύνολο των κινητών που θα συλλεχθεί θα πρέπει να μεταφερθεί στα σχολεία συλλογής με ευθύνη τους σχολείου. Ως σχολεία συλλογής σε κάθε Δήμο ορίζονται τα ακόλουθα:
Αιγάλεω: 20ο Δ.Σ. Αιγάλεω
Αγ. Βαρβάρα: 2ο Δ.Σ. Αγ. Βαρβάρας
Χαϊδάρι: 6ο Δ.Σ. Χαϊδαρίου
Περιστέρι: 39ο Δ.Σ. Περιστερίου
Ίλιον: 20ο Δ.Σ. Ιλίου
Πετρούπολη: 12ο Δ.Σ. Πετρούπολης
Αγ. Ανάργυροι: 6ο Δ.Σ Αγ. Αναργύρων
Καματερό: 2ο Δ.Σ. Καματερού
Τα σχολεία συλλογής θα παραλαμβάνουν κινητά μέχρι την Τρίτη 29 Μαρτίου ώστε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 να έχουν αποσταλεί στην ακόλουθη διεύθυνση http://rootsandshoots.gr/mobilerecyclingday/.
Ως εκπαιδευτικοί έχουμε δύναμη και μπορούμε να βοηθήσουμε μέσω της ανακύκλωσης των κινητών τηλεφώνων μας. Αυτό θα μειώσει τη ζήτηση των συγκεκριμένων ορυκτών. Αποτέλεσμα είναι να απομακρύνουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές από τα απόβλητα και να μειώνουμε την ανάγκη για εξόρυξη πολύτιμων ορυκτών από τους βιοτόπους ζωτικής σημασίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και πως η ορθολογική χρήση τους σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πρακτικών ανακύκλωσης αποτελούν βασικές προτεραιότητες στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Με μια απλή κίνηση μπορούμε να συμβάλλουμε κι εμείς στην προστασία του περιβάλλοντος και σε ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές.