Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Εκπαιδευτικές δράσεις της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας για την ενημέρωση των μαθητών και την ευαισθητοποίησή τους όσον αφορά την πόλη τους και την εξέλιξή της στο Δήμο Αιγάλεω

Η Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνεχίζει τη δράση ανάδειξης της Ιεράς Οδού με τίτλο: «Ο διάλογος μεταξύ πολιτισμών ξεκινάει με τα παιδιά», μια ιδέα του κ. Σπύρου Μερκούρη, πρόεδρο της οργάνωσης «Ορίζοντες – Ανθρωπιστικές και Πολιτιστικές Δράσεις».  Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγάλεω και τον κ. Σπύρο Μερκούρη, εκπαιδευτικές δράσεις για την ενημέρωση των μαθητών και την ευαισθητοποίησή τους όσον αφορά την πόλη τους και την εξέλιξή της καθώς και για τους ανθρώπους που έφυγαν κυνηγημένοι από την Ιωνία, τον Πόντο, τη Μεσοποταμία κλπ. και βρέθηκαν ως μετανάστες στο Αιγάλεω. Οι δράσεις θα υλοποιηθούν υπό τον τίτλο:
«Συναντήσεις στην πόλη: οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι δημιουργούν γέφυρες φιλίας και αλληλεγγύης»

Σκοπός των δράσεων είναι να αντιληφθούν οι μαθητές τον ρόλο του δημόσιου χώρου ως χώρου που επικαθορίζει - δημιουργεί τις κοινωνικές εξελίξεις και διαμορφώνει τους μηχανισμούς ανάπτυξης του κοινωνικού πλέγματος. Το Αιγάλεω είναι μια πόλη που ο δημόσιος χώρος έχει αποτελέσει διαχρονικά κομβικό σημείο στις σχέσεις ταυτότητας-ετερότητας και αυτοπροσδιορισμού των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο κοινωνικός ιστός της πόλης συγκροτήθηκε από κοινωνικές ομάδες με ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που ο αστικός δημόσιος χώρος συντέλεσε στην ομαλή συνύπαρξή τους.


Η δομή των δράσεων:
*      Οι μαθητές αναζητούν το δίκτυο εμπειριών της πόλης τους μέσω συνεντεύξεων, φωτογραφιών, ιστοριών, ερωτηματολογίων κλπ προκειμένου να συνθέσουν τη συλλογική μνήμη της πόλης.
*      Εκπαιδεύονται για πανανθρώπινες αξίες όπως: ενότητα, συνύπαρξη, αδελφοσύνη, αλληλοκατανόηση και μιλούν για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ευθύνη, Δικαιοσύνη κλπ
*      Διαμορφώνουν το γαϊτανάκι της μνήμης.
*      Παρουσιπάζουν τα έργα τους σε εκδήλωση στο Θέατρο «Αλέξης Μινωτής» στις 11/6/2017

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν από τις 24/4/2017 έως τις 11/6/2017