Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

«Επιμορφωτικό σεμινάριο για τον ρόλο της φωτογραφίας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/ Εκπαίδευση για την Αειφορία»

Η Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα:

“Το αστικό περιβάλλον μέσα από τον φωτογραφικό φακό”
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17/03/2017 στο 3ο Δ.Σ. Περιστερίου (Νεοκλέους 12 – Περιστέρι - Χάρτης: https://goo.gl/maps/yH4AUQKfkqn) κατά τις ώρες 16.30 – 20.00.
Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια της ταυτότητας του παγκόσμιου πολίτη (δηλ. τη συνειδητοποίηση ότι οι ενέργειές μας στον τόπο που ζούμε έχουν αντίκτυπο σε άλλα μέρη του πλανήτη) και αξιοποιεί ως εκπαιδευτικό μέσο τη φωτογραφία.
Στόχος του είναι να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στον Μαθητικό Διαγωνισμό Έκφρασης και Δημιουργίας «Παιδικά μολύβια για το περιβάλλον» με θέμα: “Το περιβάλλον μέσα από το φωτογραφικό φακό … αυτά που αλλάζω για τον κόσμο που θέλω να φτιάξω” (έγγραφο της Δ/νσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας με αρ. πρωτ. 1017-10/02/2017) και να τους ενισχύσει ώστε να αναδείξουν φωτογραφίες που αποτυπώνουν στοιχεία και κυρίως προβλήματα του τοπικού περιβάλλοντος.
Οι φωτογραφικές αυτές απεικονίσεις θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας και συγχρόνως προβληματισμού και διαλόγου, που θα ευαισθητοποιήσουν τους σημερινούς μαθητές-αυριανούς πολίτες για το περιβάλλον και τα προβλήματα (περιβαλλοντικά και κοινωνικά) που βιώνουμε καθημερινά, θα τους ενεργοποιήσουν στην αναζήτηση λύσεων για δικαιότερες και βιωσιμότερες κοινωνίες και παράλληλα θα αποτελέσουν κίνητρο όχι μόνο να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από αυτές, αλλά και να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω αναλαμβάνοντας δράση για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους στη προοπτική της βιωσιμότητας.
            Εισηγητές του σεμιναρίου θα είναι ο κ. Παναγιώτης Κασίμης, Φωτογράφος – Καθηγητής Φωτογραφίας και η κ. Ελένη Νιάρχου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί  παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα https://tinyurl.com/jjmrj5x έως την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017.  

Ενδεικτικό πρόγραμμα σεμιναρίου
16.30 - 17.00 Προσέλευση - Εγγραφές
17.00 – 17.10  Καλωσόρισμα 
17.10  – 17.30 «Η φωτογραφία ως εργαλείο μάθησης και δημιουργίας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση »: Ελένη Νιάρχου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας Γ΄ Αθήνας
17.30 - 18.00  «Το αστικό περιβάλλον μέσα από τον φακό του φωτογράφου: το τι και το πώς για μια σωστή φωτογραφία »: κ. Παναγιώτης Κασίμης, Φωτογράφος – Καθηγητής Φωτογραφίας
18.00- 19.30  Βιωματικό εργαστήριο: «Μία φωτογραφία… χίλιες λέξεις»: Ελένη Νιάρχου - Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας Γ΄ Αθήνας
19.30-20.00 Συζήτηση για τον Μαθητικό Διαγωνισμό και τις προδιαγραφές υποβολής έργων