Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Επιμορφωτικό διήμερο σεμινάριο στη Μονεμβάσια στις 1 και 2 Απριλίου 2017



H Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας Δ’ Αθήνας και Β/θμιας Γ’ Αθήνας, προτίθεται να οργανώσει επιμορφωτικό διήμερο σεμινάριο στις 1 και 2 Απριλίου 2017 με θέμα:

«Περιβαλλοντικές διαδρομές από το χθες στο σήμερα: στα καλντερίμια μιας καστροπολιτείας και στο αειφόρο κτήμα “Κιβωτός Κορογώνα”»

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και τη φυσική δόμηση. Η προσέγγιση θα γίνει με τη μέθοδο του περιβαλλοντικού μονοπατιού και μεθοδολογικό εργαλείο τη μελέτη πεδίου.
Στην καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας θα γίνει μελέτη της οργάνωσης μιας βυζαντινής πολιτείας, της διάρθρωσης των οικιών σε σχέση με τον περιορισμένο χώρο καθώς και των υλικών δομής και μελέτη του συστήματος ύδρευσης – αποχέτευσης στο χθες και το σήμερα και των τρόπων εξοικονόμησης νερού στον άνυδρο βράχο της Μονεμβασιάς. Θα παρατηρήσουμε τη γεωμορφολογία του βράχου, τη χλωρίδα του και την ανθρώπινη παρέμβαση άρρηκτα δεμένη με το φυσικό περιβάλλον. Η ξενάγηση και η ενημέρωση θα γίνει σε συνεργασία με το ΚΠΕ Μολάων.
Στο αειφόρο κτήμα “Κιβωτός Κορογώνα” θα γνωρίσουμε τεχνικές της φυσικής δόμησης, διαχείριση νερού (τουαλέτες, κουζίνα), φυσική περίφραξη, αρχές φυσικής καλλιέργειας, πρακτικές κομποστοποίησης, ένα μοντέλο σύγχρονης ζωής με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα που υπηρετεί την καινοτομία, αειφορική σύνδεση με τον τόπο και τα στοιχεία του. Επιπλέον, στο κτήμα θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Η Αλληλεγγύη στην Αειφορία & η Αειφορία στην Αλληλεγγύη» μέσα από συμμετοχικές δραστηριότητες.
Από την Δ/νσή μας θα συμμετάσχουν 15 εκπαιδευτικοί.
Οι εκπαιδευτικοί  που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα  https://tinyurl.com/goalm6c έως την Κυριακή 19/03/ 2017.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, οι εκπαιδευτικοί θα επιβαρυνθούν τα έξοδα  μετακίνησης (με μισθωμένο λεωφορείο), διαμονής σε τοπικά ενοικιαζόμενα δωμάτια/ξενοδοχείο  και διατροφής. Η διαμονή θα γίνει στα ακόλουθα καταλύματα: Μπαλκόνι στη Μονεμβάσια, Κρητικός και Hotel Castro.