Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

«Ημερίδα για την πλαστική σακούλα και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον» στις 8/2/2017 στο 31ο Δ.Σ. Περιστερίου

     
   Η Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τον Οικολογικό Πολιτιστικό Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα:

«Πλαστική σακούλα και περιβάλλον: σκέφτομαι και δρω»

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017 και ώρες 16:30-20:30 στο 31ο Δ.Σ. Περιστερίου (Βυτίνης 23 & Βεροίας https://goo.gl/maps/UmD7fvRfwaU2)
Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών αναφορικά με το ζήτημα της πλαστικής σακούλας και η εξοικείωσή τους με βιωματικές εκπαιδευτικές μεθόδους αλλά και εκπαιδευτικό υλικό που μπορούν να αξιοποιήσουν στις τάξεις τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές. 
Οι πλαστικές σακούλες έχουν πλέον κατακλύσει την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Η μαζική παραγωγή και χρήση τους καθώς και η αλόγιστη διάθεση τους στο περιβάλλον τις καθιστά μια από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές απειλές, αφού τα παράγωγα πετρελαίου που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους δηλητηριάζουν τα ποτάμια, τους ωκεανούς, το έδαφος και την διατροφική αλυσίδα όλου του ζωικού βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.
Επίσης, η Ελλάδα είναι μια χώρα με ιδιαίτερα εκτεταμένη ακτογραμμή, η οποία συγκεντρώνει πλήθος ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, που έχει οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων. Ένα από τα  προβλήματα που είναι ιδιαίτερα έντονο, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, είναι αυτό των θαλάσσιων απορριμμάτων. Το πλαστικό είναι ένα από τα κύρια συστατικά των απορριμμάτων, ενώ η πλαστική σακούλα είναι ανάμεσα στα 3 επικρατέστερα απορρίμματα. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό αυτού του προβλήματος, ευαισθητοποιώντας μία ιδιαίτερα σημαντική ομάδα πολιτών, τους νεότερους πολίτες.
Συνεπώς, οφείλουμε να υιοθετήσουμε την άποψη «φέρνω τη δική μου τσάντα όταν πηγαίνω για ψώνια». Το μόνο που χρειάζεται είναι εκπαίδευση για την αποτοξίνωση  από την βλαβερή συνήθεια της χρήσης της πλαστικής τσάντας και εξοικείωση με εναλλακτικές μορφές για τη μεταφορά των αγορών μας σε συνδυασμό με τη σωστή και εντατική ανακύκλωση υλικών.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου κάθε εκπαιδευτικός θα κατασκευάσει τη δική του πάνινη τσάντα. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους ένα παλιό μακό μπλουζάκι. 

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα   http://tinyurl.com/hfva85y έως την Παρασκευή  03 Φεβρουαρίου 2017.