Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ Ελευσίνας - Ενημέρωση και επισκέψεις τους πρώτους μήνες του σχολ. έτους 2016-2017

 Για να ενημερωθείτε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ Ελευσίνας και τη δυνατότητα επίσκεψης κατά τους πρώτους μήνες του σχολικού έτους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από  το έγγραφο  197651/Δ1/04-12-2015 του ΥΠEΘ πατήστε εδώ...

Συγκεκριμένα τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι:

  1. «Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι… για μύστες στην αειφορία» - Το πρόγραμμα είναι μονοήμερο και απευθύνεται σε περιβαλλοντικές ομάδες Β΄/θμιας (Γυμνάσιο, Λύκειο) και Α΄/θμιας (Γ΄- Στ' Δημοτικού) Εκπαίδευσης.
Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η βιωματική ανίχνευση των στοιχείων που συντελούν στη βιωσιμότητα μιας πόλης, η διαπίστωση των καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στην Ελευσίνα, αλλά και των προβλημάτων που χρήζουν αειφορικών λύσεων.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε τρεις φάσεις: α) Εισαγωγική ενημέρωση, β) Επίσκεψη στο πεδίο και γ) Συμπεράσματα – Αξιολόγηση.
Η διαδρομή στην πόλη της Ελευσίνας περιλαμβάνει σταθμούς σε συγκεκριμένα σημεία – κλειδιά σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας : Ιερά Οδό, Πλατεία Ηρώων & Αγ. Ζαχαρία, είσοδο Αρχαιολογικού χώρου, πεζόδρομο Νικολαΐδου, βιομηχανικά συγκροτήματα, παραλία Ελευσίνας.
  1. «Παράκτια Ελευσίνα… Μια γειτονιά του Σαρωνικού» - Το πρόγραμμα είναι μονοήμερο και απευθύνεται σε περιβαλλοντικές ομάδες Β΄/θμιας (Γυμνάσιο, Λύκειο) και Α΄/θμιας (Γ΄- Στ΄ Δημοτικού) Εκπαίδευσης.
Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η βιωματική ανίχνευση στοιχείων της παράκτιας Ελευσίνας αλλά και γενικότερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εστιάζει στο παράκτιο περιβάλλον και τους παράγοντες που το διαμορφώνουν, στη ρύπανση και την επίδραση της στη βιοποικιλότητα, στα βιομηχανικά κτήρια της παράκτιας Ελευσίνας και γενικότερα στο θαλάσσιο μέτωπο του κόλπου.
 Το πρόγραμμα υλοποιείται σε τρεις φάσεις: α) Εισαγωγική ενημέρωση, β) Επίσκεψη στο πεδίο και γ) Συμπεράσματα – Αξιολόγηση.
Η διαδρομή στο πεδίο περιλαμβάνει σταθμούς σε συγκεκριμένα σημεία – κλειδιά: πάρκο πρασίνου, βιομηχανικά κτήρια, παραλία Ελευσίνας, αρχαίο λιμάνι.
Και στα δύο προγράμματα οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες, ανακαλύπτουν, παρατηρούν, παίζουν, καταγράφουν, εξάγουν συμπεράσματα και καταθέτουν τις δικές τους δημιουργικές προτάσεις για το αειφορικό μέλλον της πόλης ή του παράκτιου περιβάλλοντος.

Πρόσθετες πληροφορίες και το εκπαιδευτικό υλικό των περιβαλλοντικών μας προγραμμάτων έχουν αναρτηθεί στην ιστοθέση του ΚΠΕ Ελευσίνας http://kpe-elefs.att.sch.gr/